سیستم RFID چیست؟
فناوری RFID (شناسایی از طریق فرکانس های رادیویی) انقلابی عظیم در بسیاری از صنایع بویژه در صنعت سیستم های امنیتی کنترل تردد به وجود آورد. به جهت معرفی بیشر این تکنولوژی نیاز است که با فن آوری RFID و با کاربرد آن در صنعت امنیتی و شناسایی افراد و کنترل تردد بیشتر آشنا شوید.
بیشینه این فناوری به جنگ جهانی دوم بر می گردد، اما استفاده گسترده از محصولات و تجهیزات RFID چند سالی بیشتر نمی گذرد. در چند سال اخیر، این فناوری به شدت مورد توجه متخصصین و محققین علم IT و علم الکترونیک قرار گرفته است. دلیل اصلی این رویکرد کاربردهای وسیع طیف سیستم های RFID برای شناسایی افراد، اشیاء، حیوانات و غیره.. می باشد.
در سال های اخیر پروسه های شناسایی اتوماتیک (Auto-ID) در خدمات امنیتی، صنعتی، خرید و پخش کارخانه ها، سیستم های سیال مواد بسیار رایج گردیده است.
برچسب های بارکد رایج که شروع یک انقلاب در سیستم های شناسایی و از دیرباز قابل توجه بودند دارای مشکلات بسیاری بودند. این مطلب درست است که بارکدها بسیار ارزان قیمت هستند و از نظر اقتصادی به صرفه می باشند، اما نقطه ضعف اساسی آنها ظرفیت ذخیره سازی کم و عدم امکان برنامه نویسی مجدد آنها می باشد.
راه حل فنی بهینه می تواند ذخیره سازی اطلاعات در یک چیپ سیلیکونی باشد. یک نمونه بسیار رایج از ابزار الکترونی اطلاعات که استفاده از آن در بین جوامع بشری بسیار رایج گردیده است کارت های هوشمند می باشد. اساس کار این کارت ها قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی است. بدین معنی که کارت تنها هنگامی قادر به رد و بدل اطلاعات خواهد بود که در میدان دستگاه مغناطیسی کارتخوان قرار گیرد.
هر چند که این گونه کارت ها در اغلب موارد به مفهوم واقعی تماس مکانیکی با میدان ندارند اما انتقال اطلاعات بدون تماس ابزارهای الکترونیکی به سادگی و با سرعت بالا صورت می پذیرد.
به طور ایده آل توانی برای عمل کردن یک وسیله انتقال داده الکترونیکی نیاز است تا اطلاعات از وسیله موردنظر به خواننده با تکنولوژی بدون تماس صورت گیرد. به دلیل نوع پروسه ها و فرآیندهایی که در انتقال توان و داده در این گونه سیستم ها استفاده می شود، سیستم های شناسایی بدون تماس، سیستم های RFID (شناسایی توسط فرکانس های رادیویی) نامیده می شوند.
تعداد شرکت هایی که به طور فعال در توسعه و فروش سیستم های RFID درگیر هستند، مبین این مطلب است که سیستم های RFID بازار قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند. بازار محصولات RFID متعلق به سریع ترین بخش در حال رشد صنعت فن آوری رادیویی که شامل تلفن های موبایل و بی سیم است می باشد. علاوه بر آن در سال های اخیر شناسایی بدون تماس به عنوان یک زمینه علمی و مستقل به چنان پیشرفتی رسیده است که نمی توان آن را با دیگر رشته های هم ارزش برابر دانست.
این رشته توانسته عناصری از شاخه های بسیار متفاوت را در کنار هم جمع آوری کند که می توان از این میان به شاخه های تکنولوژی EMC,HF، تکنولوژی نیمه هادی، حفاظت اطلاعات، ارتباط از راه دور، تکنولوژی ساخت و بسیاری از شاخه های مربوط به آن اشاره کرد.
اجزای یک سیستم RFID
خوانشگر یا کارتخوان ها Reader و تگ ها یا کارتها Transponder دو بخش مهم یک سیستم RFID هستند.
یک کارت یا تگ، که در هدفی که می خواهیم آن را شناسایی کنیم واقع است که برای شناسایی شخص صادر می گردد.
یک خوانشگر که با توجه به طراحی و نوع فناوری مورد استفاده می تواند یک دستگاه فقط خواننده یا هم خواننده و هم نویسنده باشد.
انواع تگ ها و کارت های RFID
1- کارت غیر فعال Passive
این نوع کارت منبع تغذیه داخلی ندارند. به وسیله ورود سیگنال و فرکانس رادیویی جریان الکتریکی در آنتن ایجاد می شود که نیروی کافی برای چیپست را در داخل کارت برای انتقال یک پاسخ آماده می کند بیشتر به وسیله سیگنال حمال که از کارتخوان انتقال می یابد مخابره می شوند. یعنی آنتن باید برای دریافت نیرو از سیگنال ورودی و همچنین برای انتقال سیگنال خروجی طراحی شود.
2-تگ های نیمه فعال Semi-passive
این نوع کارت ها باتری داخلی دارند و درپاسخ سریع ترند و باتری نیز دارند. باتری اجازه می دهد که کارت همیشه تغذیه داشته باشد و به آنتن برای دریافت تغذیه از سیگنال ورودی نیازی نیست.. این کارت ها درمحیط های سخت که پر از فلزات و مواد سیال است که باعث ازبین رفتن میدان RF می شود قابل استفاده اند.
3-تگ های اکتیو Active
این کارتها دارای منبع تغذیه داخلی هستند که برای تغذیه هر پردازنده ای که سیگنال خروجی تولید می کند مورد استفاده قرار می گیرند. این گونه تگ ها به خاطر خطای کمتر و برد موثر بیشتر نسبت به تگ ها یا کارتهای غیر فعالها قابل اعتمادترندو براساس توانایی منبع تغذیه خود می توانند نسبت به تگهای غیر فعال نیروی بیشتری انتقال دهند.
فن آوری RFID در کنترل تردد افراد
سیستم های اکسس کنترل یکی از سیستم هایی است که امروزه بسیار متداول بوده و اکثر شرکت ها، کارخانجات و ادارات از آن استفاده می کنند. اساس کار این سیستم ها کنترل تردد و حضور و غیاب افراد می باشد. که از گذشته با سیستم هایی مثل بارکد و کارت های مغناطیسی انجام می شده است. اما اکنون با رشد سریع تکنولوژی این سیستم نیز پیشرفت کرده و از کارت های contact less بدون تماس با تکنولوژی RFID استفاده می گردد.
برای افزایش ارتقاء امنیت سازمانها و دیگر مکانها، با ترکیب سیستم های الکترونیکی RFID و تجهیزات موانع فیزیکی مانند گیت های کنترل تردد و انواع دربهای اتوماتیک و یا دربهای دستی مجهز به قفل برقی یک ساختار امنیتی با لایه های مختلف می توان ایجاد نمود که هر سامانه نیازمند راهکاری کنترل تردد منحصر به فرد خود می باشد.